sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Mikä on vakoilua ja mikä tietojen keräystä

Tiedätkö paljonko sinusta on tallennettuna tietoja? Koulussa alkoi juuri BigData opintojakso ja Helsingin Sanomissa oli artikkeli 1.4. FB:n ja Googlen keräämistä tiedoista. Näistä innostuneena kävin myactivity.google.com sivustolla katsomassa mitä olen tehnyt netissä viime aikoina. Onneksi viime aikainen aktiivisuuteni näytti kovasti ammattimaiselta 😏. Näkyvissä oli BigDataa, Wikipediaa ja kuntavaaleja.

Googlen Activity controls valinnoista voit laittaa esimerkiksi paikannushistorian (Location History) päälle, jolloin sinusta tiedetään, missä olet ollut älykännykkäsi kanssa.  Onneksi se oli minulla pois päältä, sillä koen pelottavana, että netissä olisi tiedot liikkumisestani.

Facebookissa näet mainosasetuksesi kun näpäytät mainoksen vasemmassa yläkulmassa olevaa nuolta ja sieltä 'Miksi näen tämän'. Asetuksista voit tarkistaa, miten FB on profiloinut sinut. Mielenkiintoista!

Hyödymmekö tietojen keräyksestä itse vai antaako se vain mainostajille lisää välineitä meidän 'huijaamiseksi'?





4 kommenttia:

  1. En tiedä voidaanko puhua aivan vakoilusta, kun omia tietoja jaetaan nettiin ihan vapaaehtoisesti.

    Itse vältän yksilöivän tiedon antamista verkkoon jopa hieman neuroottisesti, ja ainakin toistaiseksi kohdennetun markkinoinnin osumistarkkuus on herättänyt enemmän hilpeyttä kuin huolta.

    Yleisellä tasolla kaipaisin kuitenkin kansainvälistä selkeää lainsäädäntöä henkilötietojen keräämisen rajoittamisesta suojaamaan niitä, jotka eivät sitä itse osaa tai ymmärrä tehdä. Tämän asian suhteen olen kylläkin melkoisen skeptinen, ainakin sen osalta että asiassa toimittaisiin jo ennen kuin isompaa vahintkoa tapahtuu.

    VastaaPoista
  2. Aika jännä tuo Googlen MyActivity... äsken kokeilin ensimmäisen kerran. Minullakaan ei sijaintia siinä ole sentään käytössä. Kovin pitkälle en viitsinyt sitä nyt selata, olisi kuitenkin kiinnostavaa tietää mihin asti se omalla kohdalla ulottuu.

    Ihan mielenkiintoista myös tarkastella noita Facebookin mainoksia, minulla on koneella yleensä AdBlock päällä joten niitä en ole ennen nähnyt, nyt oli kuitenkin pakko ottaa se pois päältä ja kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Tarkistin, että itselläni on myös pois päältä paikannushistoria. Kiitos vinkistä!
    Netissä ollaan ihan vapaaehtoisesti, ainakin melkein. Pankkiasiat on esim. pakko hoitaa netin kautta. Eikä meillä kaikilla ole samanlaisia valmiuksia netin käyttöön. Mutta ihan lakia en haluaisi.
    Asetusten valintoja voisi muuttaa ja ryhmitellä ne kolmeen: kiellä kaikki, salli vain osa, salli kaikki. Kiellä kaikki ja salli kaikki olisi yhdellä klikkauksella tehty! Salli vain osassa voisi sitten tehdä kaikenlaisia valintoja.

    VastaaPoista
  4. "Vakoilua" tapahtuu paljon ja niin ettei kyseinen henkilö välttämättä tiedä, että hänen tietonsa/liikkumisensa tallentuu järjestelmään. Kännykässä/tabletissa on sovelluksia, jotka haluavat paikannustietoja. En tiedä tällä hetkelläkään, että onko kännykässäni jokin paikannusohjelma päällä (tietääkseni ei ole)...en salli paikannusta, mutta halutessaan minua voi siis joku seurata vasten tahtoani melko helposti. Joten kyllä tätä voisi "vakoiluksi" kutsua. Sama pätee internetissä surffailuun. Siitä jää jälkiä eri tahoille. Toki olen poistanut historiatietoni ja en salli evästeitä, mutta en usko sen auttavan täysin olemaan anonyymi internetissä. Onhan valtiotason vakoilukin mahdollista niin miksi ei yksityishenkilönkin? Mutta tuskin ketään kiinnostaa minun surffailuni/liikkumiseni, joten voin olla melko rauhallisesti asian suhteen.

    VastaaPoista