maanantai 10. huhtikuuta 2017

Instagram kuvat ammattina

Vedenojan julkisivukuvat herättivät mielenkiintoa

The Guardian julkaisi 29.3.2017 kategoriassa "Cities/ Cities on Instagram" helsinkiläisen harrastajavalokuvaajan Kristo Vedenojan (@helsinkifacades) Instagramiin lataamia rakennusten julkisivukuvia. Tätä on innostuneena hehkutettu myös Suomen lehdistössä, mm. Helsingin Sanomat 4.4. otsikolla "Britit innostuivat opiskelijan julkisivukuvista".

Vedenoja aloitti Helsingin rakennusten julkisivuja esittelevän Instagram tilinsä noin vuosi sitten. Kuviensa yhteydessä hän kertoo myös joitain yksityiskohtia rakennuksesta. Vedenojan kuvat osuvat Guardian mukaan hyvään saumaan, sillä julkisivut ja symmetria yleensä ovat suosittuja. Vedenojalla on tällä hetkellä (10.4.) seuraajia Instagramissa  4574 kun niitä oli viime viikolla noin tuhat. Mielenkiinnolla odotan seuraavien päivien lukuja.


foto Krista Vedenoja
Suosittuja suomalaisia Instagram tilejä

Vedenoja on kuitenkin vasta lähtöpisteessä Instagram julkisuudessa verrattuna Konsta Punkkaan (@kpunkka). Helsinkiläinen Konsta Punkka, 22, on ylivoimaisesti Instagramin seuratuin suomalainen, mutta melko harvat tuntevat häntä ulkonäöltä. Punkan itsensä sijaan tunnettuja ovat hänen briljantit valokuvansa luonnosta ja eläimistä. Hänellä oli kaksi vuotta sitten noin 200k seuraajaa. Nyt luku on hurjat miljoona. Toinen nopea nousija on reilun vuoden sisällä 400k seuraajasta noin 900k kasvattanut Lahdessa lapsuutensa kasvanut suomalais-kurdilainen laulaja-näyttelijä Helan Abdullalle, 27, joka tunnetaan parhaiten taiteilijanimellään Helly Luv.

Muita suosittuja suomalaisia ovat (luvut tarkistettu 6.4.2017): Jukka Hilden 527k, Isac Elliot 457k, Sara Fabel 452k, Robin 383k, Benjamin Peltonen 367k, Marianna Mäkelä 224k, Jussi Ulkuniemi 212k, Cheek 182k. Saara Aallolla on yllättävästi 'vain' 137k seuraajaa.

Instagramista ammatti

Onko Instagramista sitten apua ammatillisesti? Selvää on, että superjulkkikset pystyvät mainostamaan uutta levyään tai sponsorin tuotteita. Punkka sen sijaan on itseoppinut valokuvaaja, joka aloitti kuvaamisen 15-vuotiaana. Ilta Sanoman artikkelissa Punkka kertoo: "Suosio alkoi toden teolla kasvaa vajaat reilut puolitoista vuotta sitten, kun Instagram bongasi kuvani ja buustasi minua. Siihen asti olin kuvannut lähinnä kotini lähellä olleita oravia, kettuja ja lintuja. Instagramin buustauksen jälkeen kaikki räjähti yhtäkkiä ja siitä suosio lähti kasvamaan." Instagram on Punkalle tätä nykyä hänen päätyönsä. Kuvapalvelun avulla tapahtuvalla työllä, esimerkiksi mainosyhteistyöllä, hän ansaitsee elantonsa. Hän matkustaa ympäri Suomea ja maailmaakin kuvaten luontoa. Luonto- ja matkakohteet käyttävät Punkan kuvia markkinointitarkoituksessa ja maksavat siitä Punkalle rahaa. Eli vastaus on kyllä, jos sinulla on taitoa ja näkemystä.

foto Konsta Punkka
Punkan vinkki kuvien lataajille muuten on, että Instagramin omia filttereitä kannattaa käyttää, vaikka vain pienimmillä asetuksilla. Tällöin Instagram huomioi ja suosii kuvia paremmin. Hänen oma suosikkinsa on Aden.

Omia kokemuksia Instagramista

Itselläni ei ole Instragram tiliä (tai niin oletan). Yritin sen perustamista muutamana päivänä eri ympäristöissä, mutta aina tilin perustaminen kaatui virheeseen. Samoin kävi kun yritin kirjaantua FB tilin avulla. Ja puhelinnumeron avulla. Ilmeisesti jonkinlainen tili on perustettuna, jolloin uutta ei pysty tekemään. Näin yksi arvio. Varsinainen testaus jäi tähän hätään siis tekemättä. Kuvia voi kuitenkin selata ilman tiliäkin, mutta käyttöliittymä on huono.

Instagramin mukaan Suomessa on erikoisia kaupunkeja kuten Yuvyaskyulya, Gloet, Kronohagen, Taka-Töölö ja Niitykumpu. Sijainnin mukaan on mahdollista hakea postauksia ja se toimi oikeiden kaupunkien kohdalla.

Instagram on nykyisin osa Facebook perhettä. Instagram-mainonta lanseerattiin maailmanlaajuisesti 30.9.2015. Aloittelevalle mainostajalle löytyy runsaasti ohjeista FB Business sivustolta. Jotta saa käyttöönsä yritystyökalut, joutuu käyttäjäprofiilin muuttamaan yritysprofiiliksi.

Muita linkkejä:
blog.iamnikon.commtv-uutiset, is-matkat







2 kommenttia:

  1. Kiitos - oikein mainio postaus Instagramista! Erityisesti ammattinäkökulma on virkistävä - huomio kun yleensä on tubettajissa.

    VastaaPoista
  2. Kaltaiselleni numero- ja tilastofriikille tuossa oli paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa.

    Oli myös mieltä ylentävää huomata, että luontokuvaaja voi ainakin osittain elättää itsensä somen avulla. Jos vain osaisi kuvata ja somettaa tarpeeksi hyvin niin voisin itsekin ryhtyä tuolle alalle :)

    Tarkoitus olisi ostaa kunnon järkkäri kesän matkaa varten, mutta ehkä en kuitenkaan ala harkita alan vaihtoa siitä huolimatta.

    VastaaPoista