sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Blogi osana some brändäystä


Oma verkkotunnus vai  blogialusta


Esimerkiksi tässä blogissa käytetty Blogger alusta sopii hyvin yksityishenkilön perusblogiin. Toinen suosittu alusta on WordPress.org. Hostattu blogi on yleensä ilmainen, mutta sisältää rajatut ominaisuudet ja muutosmahdollisuudet. Bloggerilla on valittavissa useita mallipohjia, joita voi lisäksi itse hieman muutella. Omani on hieman sekava. Olen suunnitellut vaihtavani ainakin taustakuvan omaksi. Sisältö on kuitenkin tärkein, joten minua ei haittaa, vaikka osoitteessa näkyy alustan nimi.

Blogille voi myös hankkia oman verkkotunnuksen. Se on helppo muistaa, antaa ammattimaisen kuvan ja mahdollistaa lisäosia. Blogi voidaan tällöin myöhemmin laajentaa monipuolisemmaksi yrityksen websivustoksi. Kustannuksia aiheuttaa tällöin tunnuksen vuosimaksu ja webhotelli.

Verkkotunnus


Viestintävirasto ylläpitää fi-päätteisten verkkotunnusten rekisteriä, mutta tunnus rekisteröidään verkkotunnusvälittäjän kautta. Ulkomaalainen domain-nimi  .com, .net tai .org on kuitenkin edullisempi. Tunnuksessa voi nykyisin käyttää kansallisia merkkejä (ä, ö), mutta en suosittele koska hankalaa ulkomaalaisille. Paras nimivaihtoehto yksityisyrittäjälle on oma toiminimi.

Webhotelli


Webhotelli on nettipalvelu, jossa vuokrataan tilaa ja haluttuja palveluita palveluntarjoajan palvelimelta. Palvelimet ovat suojattuja ja varmennettuja ja niiden ylläpito vaatii vähemmän teknistä tietämystä kuin oman palvelimen ylläpito. Verkkokaupalle suositeltava ominaisuus on SSL-sertifikaatti, mutta sitä ei tarvita blogi käytössä.

Webhotellin valintakriteerejä ovat sivun latautumisnopeus, levytila, domain, postilaatikoiden määrä, tietokannat. Palveluntarjoajia on runsaasti ja ulkomaalaiset ovat edullisempia.

Mitä tehdä, jotta blogisi löytyy?


Lyhyt ja helppo vastaus on, että jaa blogisi osoitetta muissa medioissa. Kerro blogista tuttaville suullisesti ja sähköpostissa. Jos blogi liittyy työhön, lisää osoite käyntikorttiin ja mainoksiin.
 
Muutoin löydettävyydn kannalta blogin nimi, otsikko on tärkein. Omani on hyvä sanan 'some' osalta, mutta muutoin se ei kuvasta blogini sisältöä.  Blogia perustaessani ajatuksenani oli kirjoittaa lähinnä matkoista ja matkustamisesta. Postaukseni ovat kuitenkin käsitelleet digitaalisia ilmiöitä.

Jotta lukija löytää blogisi, täytyy hakukoneen löytää se. Blogin nimen lisäksi kuvaavia hakusanoja kannattaa sijoittaa sivun otsikkoon, linkkien ankkuriteksteihin, kuvateksteihin ja väliotsikoihin. Tekstin lihavointi lisää myös löydettävyyttä.

Blogi kannattaa lisätä myös Blogit.fi sivustolle.

Oma some brändäykseni


Some brändäykseni on vasta alussa. Tavoitteenani on kuitenkin työllistyä sen avulla. Varovaisesti olen jakanut tätä blogia Facebookissa ja parissa sähköpostissa. Tekstien puolesta voisin mielestäni jakaa tämän myös LinkedIn profiilissa.
  • Peukutatko ajatuksen puolesta?
  • Oletko miettinyt omaa some brändäystäsi?



6 kommenttia:

  1. Varmaan hyvä idea brändätä itseään netissä, itse en tosin taida haluta siihen ryhtyä. Mutta nuo vinkit miten blogin saa näkymään paremmin muille laitoin visusti muistiin, ajattelin pitää jonkinlaista blogia myös tämän kurssin jälkeenkin.

    VastaaPoista
  2. Omaa henkilöbrändiä ja brändäystä kannattaa harkita. Tässä on erinomaisia vinkkejä. Kannattaa tutustua, ja miettiä millaisena sinut nähdään netissä.

    VastaaPoista
  3. Mietin aika paljon henkilöbrändiäni esimerkiksi somessa. Haluan antaa itsestäni fiksun kuvan, samanlaisen, kuin livenäkin. Ajattelen aina automaattisesti postausta tehdessäni, että sen pitää sopia myös mahdollisen tulevan pomoni silmille. Facebook ja Instagram ovat samalla myös eräänlaisia miniblogeja, ja toimin niissä samalla kaavalla, kuten professionaalisemmassa LinkedInissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen some / LikendIn guru Tom Laine korostaa kaikissa esityksissään, että meidän pitäisi olla avoimempia, persoonallisempia ja rohkeampia. Mikä on pahinta, mikä voi tapahtua -tätä olen itse miettinyt ottaessani pieniä some askelia viime viikkoina.

      Poista
    2. Mihin olet päätynyt? Mikä voisi olla pahinta?

      Poista
    3. Pahinta lienee, että aiheuttaa toimillaan haukkumistulvan. Vaikka olen nettiyhteisössä, omat luonteenpiirteet määrittävät toimiani. Uudessa yhteisössä muuttuminen seuraajasta, tarkkailijasta sisällöntuottajaksi vaatii poistumista mukavuusalueelta.

      Poista