torstai 13. huhtikuuta 2017

Livepelit

Mitä on livestriimi?

Lifestreaming, livestriimi, striimaus, suora verkkolähetys, reaaliaikainen suoratoisto on yksinkertaisesti sisällön lähetystä kuten se tapahtuu. Yrityksissä hyödynnetään esimerkiksi Skype yhteyttä etäpalavereissa. Lainasin aiheesta pienen kirjasen kirjastosta kuvitellen saavani lisää faktoja postaukseeni. Sainkin, mutta aivan toisesta näkökulmasta kuin mitä kuvittelin, nimittäin pelaamisesta verkossa. Itse tunnustan olevani koukussa pc:llä pelattavaan Civilization peliin, mutta verkossa olen pelannut vain jotain yksinkertaista korttipeliä. Alun vastahakuisuuden jälkeen sain ahaa elämyksen tajuttuani, kuinka pelaaminen verkossa on nykyisin jotain aivan muuta.

Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa pelaavat ja katsovat toisten pelejä internetissä. Voit liittyä peliryhmään ja taistella yhdessä vihollista vastaan. Tai voit katsoa parhaiden pelaajien peliä ja saada ainutlaatuisen sisänäkymän heidän temppuihin ja tekniikoihin. Pelejä tulee lisää koko ajan ja toisten pelaamista katsomalla näet, haluatko sinä käyttää aikaasi kyseisen pelin opetteluun.

Tällä hetkellä suurin pelialusta on Twitch.tv, millä on yli 2 miljoonaa pelaajaa ja yli 100 miljoonaa katselijaa joka kuukausi. Joka päivä lähetetään yli 240 miljardia minuuttia peliä! Nämä ovat vain Twitchin luvut, lisäksi on olemassa muita alustoja kuten YouTube Gaming ja Ustream.tv.

Livestriimi virstanpylväitä

Muutama virstanpylväs livestriimin historiassa numeroista pitäville:
  • 08/2004 Yksi ensimmäisistä verkkopeleistä on "Slowbeef"in postaama matopeli verkkosivustollaan kommentoiden sitä samalla tekstillä.
  • 02/2005 YouTube perustettiin. 04/2005 ladattiin YouTuben ensimmäinen video.
  • 03/2007 Lanseerattiin Justin.tv videoalusta, mistä myöhemmin tuli Twitch.tv.
  • 05/2009 Minecraft pelistä julkaistiin ensimmäinen video YouTubessa.
  • 11/2011 1,7 milj. ihmistä katsoi Twitch.tv:n videoita DreamHack peliturnajaisista.
  • 03/2015 YouTube lanseerasi uudelleen livestriimin ja 08/2015 sille oma Gaming kanava.
  • 03/2016 Twitch mahdollisti käyttäjien yhdistävän some profiilinsa Twitch tiliinsä.

Seuratuimmat pelaajat

Pelaajat ovat edelleen enimmäkseen miehiä. Naisista seuratuimpia ovat Itshafu 400.000 seuraajalla ja Julia_tv 72.000 seuraajalla. Miehistä SkyDoesMinecraftlla on uskomattomat yli 12 milj. fania
ja MarkPlierllä yli 11 milj.

Omat kokemukset

Jännittyneenä avasin Twitch.tv sivuston ja astuin itselleni aivan uuteen maailmaan. Sivuston taustan täyttää mainokset ja niitä on myös muualla. En tee itselleni tiliä vaan valitsen Parhaista suorana lähetettävistä kanavista CHARITY STREAM for ExtraLife lähetyksen, millä on noin 12.000 katsojaa. Pelaaja on JoshOG. Pelinäkymän lisäksi ikkunassa näkyy pelaajan kuva erillisessä pienessä ikkunassa. Hän istuu tuolissa kuulokkeet korvilla ja mikrofoni telineessä kasvojen edessä.

Pelin lisäksi siis voin seurata pelaajan ilmeitä ja kuunnella hänen jatkuvaa kommentointiaan. Katsojat voivat kommentoida peliä liittymän chatissa. Pelaaja on ilmeisesti tunnettu asusteistaan, sillä hän saa  kommentteja vaatteiden pesusta ja vaihtamisesta. Tässä lähetyksessä voi lahjoittaa varoja hyväntekeväisyyteen. Peli itsessään oli minigolfia eikä se innostanut katsomaan varttituntia pidempään.

Avasin toisen pelin: The Legend of Zelda: Breath of the Wild, pelaajana C9Sneaky. Siinä haettiin aarteita muuttuvassa maisemassa. Tavallaan oli mielenkiintoista seurata pelaajan selviytymistä sokkeloista 11.000 muun katsojan kanssa kun hän samalla pohti mahdollisuuksiaan. Pelinäkymässä pyöri mainoksia pienessä sivuikkunassa. Pelaaja onneksi siirtyi piakkoin off-line tilaan niin en jäänyt koukkuun, ainakaan vielä.

Ehkä joskus teen itselleni tilin ja pelaan hahmoni kuuluisuuteen. Olen tiennyt, että pelejä on netissä ja niitä pelataan, mutta se MÄÄRÄ. Uskomatonta. Suosituimmat pelaajat pelaavat tuntikausia ja heitä seurataan aktiivisesti aikataulun mukaan. Pelaajilla on ammattitason kuulokkeet, mikrofonit ja pelikonsolit. Voin hyvin kuvitella sen mielihyvän tunteen kun voi jakaa peli-innostuksensa tuhansien ja jopa miljoonien kanssa online.

Lisäksi yksi ulottuvuus pelimaailmassa on suuret pelitapahtumat, joita on järjestetty myös Hartwall Areenalla. Niissä virtuaalimaailma muuttuu todelliseksi, ainakin osittain.

Lähteenä: Gaming Live! Your guide to video game livestreaming. Scholastic Inc. USA

2 kommenttia:

  1. Netin pelimaailma on minulle täysin vieras. Veikkauksen nettipeli sivuja lukuunottamatta :) Kun poikani oli teini-ikäinen, niin hän puhui, että tarvitsee tiekoneen, koska menevät yöksi lanittamaan nuorisokerholle. Olimme ihan ulkona siitä, mistä on kysymys... Tuosta Hartwall Areenan tapahtumasta luinkin. Siinähän on sitä verkkoyhteisöllisyytta ja todellista yhdessä olemista yhdistetty oikein hienosti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jouni! Postauksesi on mitä ajankohtaisin. Toinen teineistäni on koukussa jonkun aivan älyttömän pelaajan seuraamiseen, mikä silloin tällöin hiukan nostaa verenpainettani.

    Yksi kysymys: Miten e-urheilu nykyään määritellään?

    VastaaPoista