maanantai 24. huhtikuuta 2017

Adobe Sparkilla kuvakollaasi nopeasti


Haluatko yhdistää kuvia, tekstiä ja ääntä nopeasti? Tarviiko sinun kertoa tarinasi verkon kautta vakuuttavasti? Adobe julkaisi noin vuosi sitten Spark sovelluksen, mikä lupaa tehdä kaiken tämän.  Spark on käytettävissä (toistaiseksi) ilmaiseksi webbiselaimella osoitteessa spark.adobe.com tai iOS apsilla. Annan Adobe Sparkille 3,5 tähteä kuten uk.pcmag.com / Michael Muchmore arvostelussaan.

Adobe kertoo, että uuden Spark ohjelmistopaketin tavoitteena on suoda kenelle tahansa, mukaan lukien pienyritykset, bloggaajat, markkinoijat ja opiskelijat, kyky luoda ja jakaa visuaalisia tarinoita tarvitsematta olla ammattimainen suunnittelija. Omat odotukseni ovat aloittaessani korkealla johtuen Adoben pro ohjelmien Photoshop and InDesign mielikuvasta.


Aloitukseen tarvitaan vain Adobe, FB tai Google tili


Aloittaaksesi Sparkin käytön, tarvitset vain Adobe tilin tai voit kirjaantua FB tai Google tileillä. Aluksi käyttöliittymä vaikutti sekavalta enkä löytänyt siihen varsinaisia ohjeita. Hienoja esimerkkejä voi selata, mutta niissä ei kerrota tarkemmin, miten ne on tehty.

Käyttö on kuitenkin suoraviivasta. Vaihtoehtoja on näennäisen runsaasti, mutta peruslogiikka on yksinkertainen. Kirjaantumisen jälkeen voit aloittaa tekemään omaa uutta projektiasi.

Ensimmäiseksi valitset haluamasi tuotteen, joita ovat Post, Page tai Video.
  • Post on somen visuaalisiin postauksiin. Kätevintä Postissa on se, että kuvan koon voi muuttaa eri alustoille sopivaksi. 
  • Page on nettisivun näköisiin esityksiin, portfolion ja katalogin tekemiseen. Varsinaista nettisivua sillä ei tehdä vaan visuaalinen kuvakooste. 
  • Video voi olla kuvakollaasi tai videoklipeistä tehty kooste.

 

 Video teko onnistui hyvin


Itse olin eniten kiinnostunut Videon mahdollisuuksista, joten valitsin sen. Otsikon kirjoittamisen jälkeen pääsen valitsemaan mallin (template). Malleilla on hienot nimet ja selostukset kuten "Personal Growth: Share an experience that changed how you view the world". Kokeilin muutamaa, mutta en löytänyt niistä selkeää eroa. Ruutujen ohjetekstit muuttuvat, mikä ei vaikuta lopputulokseen. Eli käytännössä voit valita minkä vain.

Esitykseen valitaan teema (themes) editointi-ikkunan oikeassa sivussa olevista vaihtoehdoista. Pitämällä hiireä teeman päällä näet miten se vaikuttaa esim. kuvien esilletuloon. Teeman voi vaihtaa myöhemmin. Esim. Colorful teemassa ruudut liukuvat oikealta vasemmalle. Ajattelin tehdä kuvaelman junamatkasta Pietariin, joten ko teema sopi ideaani.

Esityksen ruudun sommitteluun (layout) on neljä vaihtoehtoa. Ruutu täytetään joko yhdellä elementillä tai se jaetaan useampaan osaan. Esitykseen voit liittää kuvia, ääntä, ikoneita ja tekstiä. Teksti näkyy automaattisesti päällimmäisenä, mutta läpinäkyvänä.
  • Kuvat voivat olla omia, mutta Sparkin avulla niitä voi hakea myös suoraan netistä  esim. Creative Cloudista, Drop Boxista. Kokeilin hakusanatoimintoa sanalla "fast train". Tuloksena sain kuvan liikkuvasta junasta, mitä hainkin. Muutoin esitykseni kuvat ovat joko omia tai muualta netistä poimittuja.
  • Spark tarjoaa muutaman musiikkivaihtoehdon tai voit käyttää omaa musiikkiasi. Lisäksi voit äänittää helposti oman selostuksen ruutuun. Valitsin musiikiksi "Old Country Accordion" sekä kokeilin selostusta pariin ruutuun.
  • Ikoneita löytyy runsaasti. Valitsin "train" haulla löytämäni kuvan veturista esitykseni ensimmäiseen ruutuun.
Esityksen jakaminen on Sparkissa tehty helpoksi. Sen voi jakaa suoraan somessa tai käyttää html linkkiä, kuten jaoin oman "Pietari" esitykseni alla. Voit myös ladata esityksen koneellesi .mp4 muodossa.

Ruusuja ja risuja

 

Adobe Spark on loistava vaihtoehto visuaalisen materiaalin tuottamiseen kun tärkein kriteeri on nopeus. Spark antaa valmiit, näyttävät pohjat ja julkaiseminen on yksinkertaista. Iconeita, kuvia, musiikkia on helppo lisätä. Sparkin hakemiin kuviin tulee copyright tekstit automaattisesti.


Valittua teemaa ei voi muuttaa vaan esim. kuvat tulevat esiin teeman mukaisesti. Musiikkia ei saa pois osasta esitystä tai vaihdettua kesken esityksen. Puheentallennuksessa oli ongelmia kun ohjelma sitkeästi määritti kuvan esityksen ajan haluamakseen. Videoksi kelpaa vain mov, mp4 tai m4v tiedosto. Videosta voi vain määritellä mukaan otettavan kohdan ja se on vaikea tehdä tarkasti.




3 kommenttia:

  1. Tässä on yksi vaihtoehto digitarinan työstämiseen. Vaikuttaa mielenkiitoiselta.

    VastaaPoista
  2. Tosi ammattimaisesti olet esitellyt sovellusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Emre. Näitä postauksia tehdessäni olen miettinyt, kuinka pitkän stoorin lukija haluaa / viitsii lukea? Osa näistä tämä blogin postauksista on kuittauksia kurssin tehtäviin. Silti olisi mukava, jos joku muukin kokisi tekstin lukemisen 'väärtiksi'.

      Poista